måndag 6 oktober 2008

Mickelsmäss i Falun

Lördagen den 27:e september firades Mickelsmäss i och utanför Dalarnas museum.
Aktiviteter och stånd med fina hantverk samlades här och solen sken.

Naturligtvis ville vi från butiken Blå Snigel vara med och visa upp vad som finns i vår nya butik och vi blev jätteglada när vi fick en inbjudan.
Mickelsmäss räknades förr i tiden som en av de största helgerna på året och det var då tjänstefolkets enda lediga vecka på hela året började.

Nu fick man tid att träffa släkt och vänner, besöka marknader och roa sig på allehanda sätt. Vid Mikelsmässledigheten var det inte ovanligt att många ställde till med bröllop och man passade på att festa och äta gott .
Nu stod vintern för dörren och man fick lov att tända ljus inomhus. Vid den här tiden tog man i vårt land hem djuren och till och med i norra Sverige borde man ha hunnit med att avsluta skörden. Om man nu inte hade hunnit med att ta in sin boskap till Mikaeli var risken stor att den blev förgiftad av gräset som de betade. Man sa även att hästarna kunde bli synska om de var ute under Mikaelinatten.
Mikaelinatten var som många av de andra stora helgernas nätter fylld av magi. När man hämtade hem djuren så var man tvungen att vara alldeles tyst detta gällde även dem som man mötte och det var viktigt att till och med djurens bjällror var tysta. Klarade man detta så kunde man vara säker på att man hade skyddat djuren mot trolldom under vintern.
Tur att google finns annars hade jag inte haft en aning om detta
Hihi
Ha de gott
Mariana

3 kommentarer:

Anna-karin sa...

Japp vi kom, vi sågs, vi segrade:) Fin historia...det där. Vad du kan:) Vi ses på torsdag bruttan:) //Anna-karin

Vävra sa...

Vad trevligt med Mickelsmäss och Ja, goggle e bra att ha ibland. Helen

Guldkant På Livet sa...

Vilken härlig dag, din keramik är så vacker, jag kikade in genom rurtan på Slaggatan för ett tag sen, mycket fint! Nästa gång du kommer till Gruvgatan kanske jag är där, men det är bara då och då...Många hösthälsn till dig!